Testosteron en haaruitval.(2)

testosteron en haaruitval, haaruitval, kaal , kaalheid, kale plek, kaalheid bij mannen

Wat is nu precies het verband tussen testosteron en haaruitval ?

Testosteron is bij mannen het belangrijkste geslachtshormoon en speelt bijvoorbeeld een rol bij het libido, spieropbouw en zelfs bij cognitieve functies. Het meest bekend misschien is het verband tussen  testosteron en haaruitval.

Maar testosteron zelf is niet direct de oorzaak van haaruitval en kaalheid. (alopecia androgenetica) . Het is ook niet zo dat kale mannen meer of sterker werkend testosteron hebben. Er is niet zomaar een direct verband tussen testosteron en haaruitval. De mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) wordt veroorzaakt door een combinatie van erfelijke ( genetische) factoren en testosteron. Alleen de haren die genetisch zo zijn geprogrammeerd zijn gevoelig voor haaruitval. In de haren ( of beter: de haarwortel) wordt testosteron eerst omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Dit leidt tot afremmen van de celdeling, inkrimpen van de haarwortel en uiteindelijk tot een blokkade in de haargroei. Het is dus niet zo dat de hoeveelheid testosteron bepalend is voor haaruitval en kaalheid. Het zijn de haren zelf ( de haarwortels) die extra gevoelig zijn voor het testosteron. Deze gevoeligheid is genetisch bepaald.

testosteron en haaruitval, haaruitval mannen, hormonen haaruitval man

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval en kaalheid
Van alle vormen van haaruitval bij mannen wordt plm 95% veroorzaakt door alopecia androgenetica. Deze vorm van haaruitval is bij mannen verreweg de meest voorkomende oorzaak van haaruitval en kaalheid. Het is éénrichting verkeer, haar dat je verliest groeit uit zichzelf niet meer aan. Het goede nieuws is wel dat de haarwortel niet afsterft maar alleen uitgeschakeld wordt, wat maakt dat met de juiste middelen hergroei  (‘inschakelen’ ) van normaal haar gewoon weer mogelijk is.

Haargroeimiddelen.
Finasteride remt de aanmaak van DHT. Het is een pil en alleen op recept verkrijgbaar. Omdat het de aanmaak van DHT afremt en daarmee de hoeveelheid DHT afneemt,  worden de gevoelige haren beschermd tegen haaruitval. Maar juist omdat finasteride in het bloed wordt opgenomen remt het de aanmaak van DHT in het gehele lichaam. Daarom kan finasteride bijwerkingen hebben zoals potentiestoornissen. Er zijn berichten dat deze blijvend kunnen zijn. Gelukkig zijn er werkzame middelen zonder (drastische) bijwerkingen. We weten al dat de haarwortel niet afsterft nu weten we ook steeds beter de haarwortel te reactiveren.

testosteron en haaruitval, anti haaruitval man, haaruitval man voorkomen
Antioxidanten zijn natuurlijke stoffen die dit kunnen . Antioxidanten nemen de blokkerende stoffen weg (DHT) in de haarwortelcellen waardoor deze weer actief worden. Juist omdat het natuurlijke stoffen zijn,  hebben deze geen bijwerkingen. In Nederland is dit  allemaal nog maar weinig bekend.  Ik merk dit dagelijks aan de reacties en velen geloven simpelweg niet dat haargroeimiddelen bestaan. Jammer, want zo sluit je jezelf wel af van de ontwikkelingen en van de grote vooruitgang die de wetenschap heeft geboekt.

Haar of geen haar , jij kiest ! Advies, haargroeimiddel, haarwortelonderzoek? vraag een consult aan met de Haarkliniek(klik)

Categorie

misschien ook interessant

Tags