Haargroei cyclus: hoe groeit een haar ?

Haargroei bij mensen gaat volgens een cyclisch patroon. Haarwortels ( haarfollikels) doorlopen een cyclus van groei,  uitval en rust. Onze haarwortels doorlopen allemaal los van elkaar dit patroon in tegenstelling tot bijvoorbeeld kat of hond waarbij de haarwortels gelijkgeschakeld zijn. Waardoor bij kat en hond haren tegelijkertijd uitvallen : de rui periode. Bij de mens bestaat zo’ n patroon niet. Iedere haarwortel functioneert los van de andere en haarwortels kunnen zelfs onderling een verschillende groeisnelheid hebben.

  • Anageen
    De groeifase ( anagene fase) duurt het langst. De groeifase duurt 2 tot 8 jaar, en gemiddeld voor een hoofdhaar zo’ n 6 jaar. In de anagene fase zijn de haarwortel stam cellen actief. Deze cellen delen zich constant en zo groeit de haar.

haargroei cyclus

  • Katageen
    Dit is een overgangsfase en duurt plm 2 tot 4 weken. De haarwortel stamcellen delen zich steeds minder en de groei van de haarwortel komt in deze periode tot stilstand.

  • Telogeen
    Dit is de rust fase van het haar. De haarwortel stamcellen zijn nu geheel tot stilstand gekomen en de cellen delen zich niet meer. Deze periode duurt plm 2 tot 4 maanden.  Omdat de cellen niet actief zijn krimpt de haarwortel in. Aan het einde van de rustfase worden de haarwortel stamcellen weer actief en wordt de oude verschrompelde haar naar buiten geduwd. Dit merk je als haaruitval. Wees gerust, want in feite is de nieuwe haar al aanwezig onderin het haarwortelzakje en de nieuwe haar duwt de oude naar buiten.

haargroei cyclus, haar wortel cellen
haar wortel cellen

Maar soms gaat het toch mis en worden de uitvallende haren niet vervangen.  Dan is een haarwortel onderzoek heel zinvol. Wil je dat, maak een afspraak. (klik)

Categorie

misschien ook interessant

Tags