Een gezonde bos haar wil iedereen. Haarverlies bij vrouwen, en daarmee een dunnere haardos, kan onzeker maken. Vol haar wordt geassocieerd met jeugdigheid. En het zijn mede de haren die een vrouw het gevoel van vrouwelijkheid geven en de man gevoel van mannelijkheid. De schrik slaat dus toe, wanneer je steeds grotere plukken haar in je borstel of douchegootje vind. Toch hoef je niet machteloos toe te kijken hoe je bos(je) haar steeds dunner wordt.
Volgens Amerikaans onderzoek is 40% van alle patienten met haarproblemen vrouw. Ik zie dat veel vrouwen merken dat ze slecht gehoord worden. Recent onderzoek toont aan dat veel vrouwen weinig gehoor vinden voor hun haarprobleem bij hun (huis)arts. En ook in ook in hun omgeving hebben vrouwen vaak moeite serieus genomen te worden met hun haarprobleem. Terwijl je zelf heel goed weet wat er aan de hand is en je wel degelijk ziet dat je meer haar verliest dan normaal, ziet de omgeving vaak nog niets. Je kunt al 40% van je haar kwijt zijn voordat het voor anderen zichtbaar is. Dus vertrouw op je eigen gevoel, jij kent je haar immers het beste.
Haarverlies bij vrouwen kan veel oorzaken hebben, denk aan bepaalde geneesmiddelen,stress, bepaalde ziekten en andere lichamelijke aandoeningen, hormonale schommelingen, zwangerschap, dieet, ijzergebrek. Maar ook van belang is wat je met je haar doet. Verf, blonderen, permanent, de stijltang; het is allemaal schadelijk voor je haar. Het veroorzaakt niet echt haaruitval, maar je haar raakt verzwakt en kan afbreken. Het gevolg is daarmee precies hetzelfde: je haar wordt dunner en je kijkt er steeds meer doorheen.
Ook de genetisch bepaalde vorm van haaruitval – alopecia androgenetica- komt bij vrouwen vaak voor. Je merkt dat je haar steeds dunner wordt en dat je er steeds meer doorheen kan kijken. Een bloedonderzoek heeft in dit geval niet heel veel zin, want het het zijn immers de haarwortels zelf (de haarwortelstamcellen) waar het misgaat. Gelukkig gaan de haarwortels niet dood, zodat met de juiste behandeling hergroei van haar en daarmee dikker, steviger en gezonder haar goed mogelijk is.
Telogeen effluvium. Dit duidt op een symptoom en niet op de oorzaak. Van telogeen effluvium spreek je als je langdurig last hebt van overmatig haarverlies ten gevolge van een bepaalde oorzaak: denk aan stress , een (te) streng dieet, infecties en andere (chronische) ziekten. Haarverlies begint een paar (3 tot 4) maanden na de uitlokkende gebeurtenis. Belangrijk is in dit geval de onderliggende oorzaak te vinden en deze – waar mogelijk- te bestrijden.
Het is altijd belangrijk eerst de oorzaak te vinden voordat je haarprobleem met succes bestreden kan worden. Een haarwortelonderzoek laat precies zien waar het misgaat. Een bloedonderzoek kan hooguit een bijkomstig hulpmiddel zijn, want het geeft geen informatie over de haarwortels zelf.
Behandeling haarverlies bij vrouwen .
Als een oorzaak gevonden is, kan de juiste behandeling worden ingesteld. Gelukkig zijn de behandelingsmogelijkheden van haarverlies de laatste jaren sterk verbeterd. Het schrikbeeld van kaalheid of een pruik is daarmee veelal niet meer van toepassing. Wel is het belangrijk dat als je last hebt van overmatig haarverlies niet te lang te wachten, de kans op succes wordt kleiner naar mate het haarverlies langer bestaat.