Hoofdroos

Hoofdroos is een aandoening van de hoofdhuid gepaard gaand met schilfering en jeuk.
Hoofdroos is niet alleen lastig maar vaak ook cosmetisch ontsierend. Het komt veel voor en is soms moeilijk te verhelpen.

Je huid wordt doorlopend vervangen en schilfert daardoor. Meestal merk je daar helemaal niets van. Op je hoofd kunnen de schilfers als het ware gaan plakken in je haren, vooral als je hoofdhuid te veel schilfert gaat dat opvallen. Dit is hoofdroos. Raakt je hoofdhuid ook nog geïrriteerd dan gaat het een stap verder en noemen we het seborroisch eczeem.

Soms wordt de relatie gemaakt met schimmels. Schrik hier niet van, het klinkt erger dan het is. Onze huid is niet steriel maar heeft eigen micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) die bij ons horen en waar we vaak ook nog profijt van hebben. Bij hoofdroos, maar zeker bij seborroisch eczeem zie je dat door omstandigheden de van nature voorkomende gisten de kans hebben gekregen meer dan gebruikelijk te groeien. Het evenwicht is dan verstoord. Strikt genomen gaat het dus om een gist (en geen schimmel) en is het geen infectie (van buitenaf) maar om een overgroei van wat er normaal al aanwezig was.

Wat kun je zelf?
Let op je voeding. Eet gezond en je houdt je huid gezond. Let op voldoende vitamines in je voeding maar vergeet vooral zink niet. Zink is een mineraal en onmisbaar voor gezonde huid, haren en nagels. Het is aanwezig in andere voedingsmiddelen dan de vitamines. ( zink vind je bijv. in oesters en schaaldieren)

Vermijd stress. Het is een bekend verschijnsel dat in perioden met stress hoofdroos en seborroïsch eczeem (en alle andere vormen van eczeem) kunnen verergeren. Stresshormonen spelen hierin waarschijnlijk een rol.

Pas op met stylingsproducten. Chemische toevoeging in je stylingsproducten kunnen je hoofdhuid irriteren met hoofdroos en seborroïsch eczeem tot gevolg. Vooral als je hoofdroos is ontstaan nadat je een ander stylingsproduct bent gaan gebruiken is dat een aanwijzing dat dit de boosdoener is. Probeer het gebruik van stylingsproducten op alcoholbasis te beperken, want deze drogen de hoofdhuid extra uit.

hoofdroos behandeling

Pas op met shampoo. Shampoo is in feite vloeibare zeep en kan zoals alle zeep de huid uitdrogen en irriteren. De  natrumlaurylsulfaat (SLS) is de grootste boosdoener, het is toegevoegd om de schuim te maken, maar droogt erg uit en irriteert de hoofdhuid. Zelf raad ik altijd aan een shampoo te gebruiken zonder natrumlaurylsulfaat en op natuurlijke basis. Gebruik nooit te veel shampoo, en was je haar niet twee maal achter elkaar met shampoo (eenmaal is genoeg). Alleen met een shampoo zonder natriumlaurylsulfaat kun je het dagelijks wassen (maar het hoeft niet)

Gebruik niet te heet water en sta niet te lang onder de douche. Door langdurig douchen met heet water verstoor je je huidbalans en raakt de huid eerder geïrriteerd. Probeer je haar eens te wassen met water wat een stuk kouder is dan je normaal gewend bent. Wel moet je je haar regelmatig wassen (want je moet wel de schilfers verwijderen), hoofdroos en seborroisch eczeem worden juist erger door het minder vaak te wassen. Was het 2-3 maal per week.

hoofdroos, veilige shampoo
Bescherm je hoofdhuid. Terwijl je waarschijnlijk wel gewend bent bodylotion te gebruiken, vergeet je je hoofdhuid. Ook deze huid heeft verzorging nodig. Gebruik een paar druppels olie na het haarwassen en masseer dit licht in je haar en op de hoofdhuid. Neem een natuurlijke olie ( arganolie, olie van de Indiase neem boom, cocosolie, palmolie)

Wil je niet zelf uitzoeken wat een veilig shampoo is zonder natriumlaurylsulfaat ?
Onze shampoos zijn geheel natuurlijk, zonder natriumlaurylsulfaat of chemische toevoegingen en hebben daarom een keurmerk.

Meer informatie of bestellen? webwinkel haarkliniek

Categorie

misschien ook interessant

Tags